Yönetim anlayışının ve çalışan beklentilerinin değiştiği günümüzde, yönetmenin sadece koordine ve organize etmek, plânlamak ve emir vermek olmadığını görmekteyiz. Mutlu çalışanlar ve verimli sonuçlar üretmek için kişilerin kendi potansiyellerinin ve becerilerinin dışa çıkarılmasının çok daha önemli olduğunu biliyoruz. Bununla beraber çalışanların sorumluluklarını sahiplenebilmesi için, yetkileri devretmenin dolayısıyla onların becerilerini geliştirmenin bizi hedeflerimize daha sağlam bir şekilde ulaştıracağını göz ardı etmemek gerekli. Tüm bunların ışığında yüksek performans ve bağlılık için; sağlıklı iletişim kurmak, vizyonu paylaşmak, geri bildirim vermek, etkili sorular sorarak potansiyeli ortaya çıkarmak, kişiye özel ve önemli olduğu hissini vermek büyük oranda koçluk ve etkili liderlik ile mümkün.
Koçluk, herkese hitap eden, kendini geliştirme, kaynaklarını kullanarak iş ve yaşamda başarılı ve verimli bir şekilde uyumu yakalamayı sağlayan bir sistemdir.
Koçluk bir kişinin kendi performansını en yüksek seviyeye çıkartıp onu dışarı vurmasını sağlar.
Koçluk esas itibarıyla yetiştirme ve geliştirmede kullanılan bir yöntemdir.
Koçluğun öncelikli hedefleri şunlardır;
Koçluk yaklaşımının organizasyonel faydaları da var elbette;
Koçluk; performans gelişimi için aşağıda belirtilen alanlarda çok etkili bir yönetim şeklidir.
Yönetici hem kendi kişisel gelişimi hem de yönetsel becerilerinin gelişimi için Koçluk becerilerini geliştirerek, kendi performansı ve personelin performansını etkili bir şekilde yönetebilir. Koçluk sisteminin yöneticiye sağladığı yararları bazı başlık altında aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Yazar: Sema Öztürk Sümer - Kariyer/Performans ve Yönetici Koçu - Eğitmen