Hayatta başarılı olmanın yolları yüz yıllardır üzerinde düşünülen ve araştırmalar yapılan bir konu. Birçok kişinin farklı formülleri olsa da aslında benzer eylemler ve bakış açıları ile tarif ediliyor başarı.
Bu yazımda Mümin Sekman’ ın başarılı olmak için takip edilmesi gereken 7 adımdan bahsedeceğiz.
1.Adım: Hayatta nasıl başarılı olabileceğini öğren!
Mümin Sekman başarılı olmanın öğrenilebilir bir şey olduğunu söylüyor. Ben de kesinlikle aynı fikirdeyim. Şimdiye kadar bazı konularda başarısız olmanız bundan sonra da öyle olacağınız anlamına gelmiyor. Başarılı olmanın yolları öğrenilebilir. Öğrendiklerinizi hayata geçirirseniz de bu gidişe ‘’bir dur’’ diyebilirsiniz.
Başaranlar nasıl başarıyor? Sen nasıl başarabilirsin? Senin alanında başarı süreçleri nasıl işliyor? Sorularını sormak ve cevaplarını bulmak gerektiğinin altını çiziyor Sekman.
2.Adım: Kendini ve potansiyelini tanı: Kimsin ve başkalarından daha iyi neler yapabilirsin?
‘’Kendini tanı’’ klişesinden bıkmış olabilirsiniz. Ancak bin yıllardır süre gelen ve birçok filozofun, bilim adamının veya düşünürün sıklıkla üzerinde durduğu bir kavram bu. Bilenleriniz muhakkak vardır. Hatta Delphi tapınağının giriş kapısında da yazar ‘’ Kendini Bil’’ cümlesi.
Yani kendini tanımadan olmuyor hiçbir iş. Yüzeysel bir tanıma değil bu! Daha derinlemesine bir kavrayış gerekli. Ha deyince de olmuyor tabi. Zaman, deneyimler, karakteristik özelliklerimiz, olaylara yüklediğimiz anlamlar, verdiğimiz tepkiler, değerlerimiz… Çok uzun ama gerekli bir yolculuk bu!
3.Adım: Hayat amaçlarını tespit et! Neyi başarmak, nasıl bir hayat yaşamak istiyorsun?
İsteklerin niyet olarak kalmasın ve net hedeflere dönüşsün diyor yani kısaca. Ulaşılabilir, gerçekçi , belli bir zaman dilimine sahip ve yeteneklerinle örtüşecek hedefler belirle!
4.Adım: Amaçlarına ulaşmanın stratejilerini ve planlarını hazırla! İstediklerini hangi aşamalarla, ne kadar sürede başarabilirsin?
Hedef belirlemek tek başına yeterli değil tabi. Ona nasıl ulaşacağını belirlemen ve stratejik planlar hazırlaman gerek.
5.Adım: Eyleme Geç!
Atalet duygumuzu yenmek ve harekete geçmek. En zoru da bu değil mi? Zor olmasına zor ama imkânsız değil. Bunu hepimiz biliyoruz. Çok da uzatmayayım, mevzu belli.
Üşenme, erteleme, yarın değil bugün hatta hemen şimdi yap!
Harekete geçmeden ‘’armut piş ağzıma düş’’ olması için mucizeler gerek. Mucizeler de öyle hemen her gün gelip bizi bulmuyor bildiğiniz üzere….
6.Adım: Sonuç alıncaya kadar gerekli manevraları yap!
Yani kararlı ol, ilk tökezlemede hemen pes etme. Kaynaklarını iyi kullan. Çalış, çabala ve stratejilerini sürekli gözden geçir. Farklı seçenekleri dene, farklı yöntemler bul.
7.Adım: Sonuç al ve aldığın sonuçlardan bir şeyler öğren!
En kıymetlisi de bu aslında. Başarısız da olsan öğrenmek. Kahretmek, isyan etmek yerine ben bundan ne öğrendim diye kendine sormak. Bir sonraki sefer aynı hataları yapmamak için deneyimlerden öğrenmek. Veya doğru yaptığın şeylerin işe yaradığını fark ederek gerektiğinde tekrar kullanmak üzere zihnine işlemek…
Her şey bir yana, başarılı olmak için Amerika’ yı yeniden keşfetmenize gerek yok. Başarı tanımı kişiden kişiye göre değişir ve görecelidir. Kendi başarı tanımınızı yapmanız gerekiyor. Almak istediğiniz sonuç, yaratmak istediğiniz değer veya kazanmak istediğiniz beceriler çok önemli ve büyük şeyler olmayabilir. Başkalarının ne düşüneceği veya nasıl değerlendireceği de önemli değil. Önemli olan yaptığınız şeyin veya başardığınız işin sizin ruhunuza ve hayatınıza iyi gelmesi….