Hepimiz kendimizi birçok konuda geliştirmek istiyor ama nereden başlamamız gerektiğini bilemiyoruz. Aslında sizin de bildiğiniz üzere gelişimi planlamak kişinin mevcut becerilerini ve hedeflerini göz önünde bulundurarak yapılması gereken bir eylem.
Bir yerden başlayabilmeniz adına bu yazımda her çalışanın mutlaka alması gereken 10 eğitimden bahsedeceğiz. Tabii ki bu eğitimleri almak yeterli değil öğrendiğimizi uygulamaya dökmek çok daha önemli. Bir de bu başlıklar ile ilgili bol bol okuma yapmak tabi içselleştirmeniz adına çok değerli.
1 – İletişim Becerileri Eğitimi
Ne iş yapıyor olursak olalım bu yetkinliği kazanmaya ihtiyacımız var. Çünkü işimizi teknik olarak mükemmel seviyede yapsak da ilişki yönetiminde sorun yaşıyorsak kariyerimizde ilerlememiz mümkün değil.
2- Duygusal Zeka
Kendimizi tanımak, davranışlarımızın altında yatan duyguları ve çevremizi anlamak, empati kurmak, bireysel farklılıkları fark etmek gibi konularda yetkin hale gelmemiz iş hayatında size çok şey katacak.
3- Proje Yönetimi
İş hayatında mutlaka proje yönetmeniz gereken zamanlar olacak. Bir iyileştirme öneriniz olduğunda ve bunu hayata geçirmeniz gerektiğinde bir proje olarak ele almanız gerekecek. Aslında iyi bir proje yöneticisiyseniz hâkim olmadığınız konularda bile doğru planlama yaparak doğru kaynaklardan destek alarak başarıya ulaşabilmeniz mümkün. Bir projeyi planlama, bütçesini oluşturma, risklerini belirleme, proje kaynaklarını belirleme gibi konuları öğrenmek proje yönetimini çok daha etkin gerçekleştirmenizi sağlayacak.
4- Zaman Yönetimi ve Bireysel Motivasyon
Bu konuda hikaye anlatmama gerek sanıyorum. Zamanı doğru planlamak ve öncelikleri doğru belirlemek iş hayatında çok önemli. Hele bireysel motivasyon…
5- Problem Çözme ve Karar Alma Teknikleri
İş hayatı problemden çok şey yok biliyorsunuz. Ve sürekli irili ufaklı kararlar almamız gerekiyor. Özellikle yöneticiler bu konuda çok daha fazla yetkin olmak zorunda.
6- Sunum Teknikleri
Bir gün mutlaka sahneye çıkmanız gerekecek veya şuan da bile bunu yapıyorsunuz. Sunum nasıl hazırlanır, heyecanınızı nasıl yönetebilirsiniz, bildiğinizi karşı tarafa en etkili nasıl aktarabilirsiniz vb. konulardaki teknikleri öğrenmek verimli sunumlar için önemli.
7- Stres Yönetimi
Stres her zaman hayatımızda olacak. İş hayatında stres dolu ortamlardan en zararla kurtulmak ve bu durumu yönetmek için bu eğitimi mutlaka almalısınız.
8-Süreç Yönetimi
Sorumlu olduğunuz süreci standart hale getirme, performans kriterlerini belirleme, süreç akış şemalarını oluşturma gibi yöntemleri öğreten bir eğitimdir. Yaptığınız işi her seferinde aynı adımlar ile aynı kalitede gerçekleştirmek ve süreçteki sorunları tespit ederek iyileştirebilmek adına mutlaka öğrenmemiz gereken bir konu.
9- Koçluk Eğitimi
Kariyerinizi planlama, kişisel farkındalığınızı arttırma, soru sormayı öğrenme, geri bildirim vermeyi öğrenme gibi konularda kendinizi geliştirmek için almanız gereken bir eğitim. İleride yönetici olursanız ekibinizi geliştirmek için de mutlaka işinize yarayacak bir yetkinlik.
10- Liderlik
Kendi kendinize liderlik yapmak ve ileride başarılı bir lider olabilmek için liderlik başlığı altında öğrenebileceğiniz birçok konu var.
Faydası olması ümidiyle..
Sevgiler
Sinem Işık