Bin bir zahmet ile yüzlerce kişi arasından seçtiğiniz çalışanınızı, görevine ve şirketinize adapte ettiğiniz oryantasyon süreci oldukça önemli bir zaman dilimidir.
Uzun uğraşlar sonucu istediğiniz yetkinliklerde bir personel bulduğunuzu düşünerek derin bir oh çektiniz. Aradan 1 ay geçti, ancak yolunda gitmeyen bir şeyler var gibi. O da ne! Departman yöneticisi kapınızı çaldı ve ben bu arkadaş ile yapamıyorum, deneme süresi içinde sözleşmesini fesih edelim ve başka birini arayalım lütfen dedi. O personeli bulana kadar harcadığınız zaman ve emek bir anda heba oldu değil mi? Doğru bir seçimde olmamış olabilir bu da bir olasılık…
Ancak oryantasyon sürecinde her şeyi doğru yaptığınızdan emin misiniz?
Bu süreci iyi yönetemediğiniz için size katkı sağlayacak bir çalışanı kaybetmek, maddi manevi zarara uğramak ve işe alım sürecini en başa sararak zaman kaybetmek istemiyorsanız işte önerilerim!
- Çalışanın kullanacağı tüm ekipmanları, çalışma masası, mail adresi vb. şeyleri çalışan işe başlamadan hazır etmelisiniz. Mümkünse kendisini özel hissettirecek minik detaylara dikkat etmenizde fayda var. Adına hazırlanmış bir ajanda veya kalem gibi…
- Şirket içinde işe hangi departman ve pozisyonda başladığını, geçmiş deneyimlerini ve sorumluluklarını mutlaka tüm çalışanlara duyurmalısınız.
- İşe geldiği ilk günü keyifli geçirmesini sağlamalısınız. Aslında her günü güzel geçmeli tabi ama ilk intiba çok önemli. Çalışan ilk günün sonunda, iyi ki iş tekliflerini kabul etmişim ne güzel karşılandım diyebilmeli ve ilk günden itibaren kendini değerli hissetmeli.
- Mutlaka şirketinizin geçmişini, hedeflerini, faaliyetlerini, kurum kültürünü ve politikalarını anlatan bir oryantasyon sunumu yapmalısınız.
- Tüm çalışanlar ile tanışmasını sağlamalısınız.
- Şirket içi disiplin kuralları hakkında mutlaka kişiyi bilgilendirmelisiniz.
- İşe başlayan kişinin pozisyonuna özel bir oryantasyon programı hazırlamalısınız. Yani her pozisyonun oryantasyonu aynı olmamalıdır. Bir plan dahilinde pozisyonu gereği bilgilenmesi gereken tüm konuları içeren bir program halinde gerçekleşmelidir.
- Her departmanda zaman geçirip gözlem yapmasına imkân tanımalısınız.
- Kendisinden beklentilerinizi net bir şekilde açıklamalısınız. İş tanımını, kime nasıl raporlama yapacağını, sorumluluklarının ne olduğunu net bir şekilde anlatmalısınız.
- İşe alışması için baskıcı ve sabırsız bir tutum asla sergilememelisiniz.
- İşe alışma sürecinde iletişime ve her konuda destek vermeye açık olduğunuzu vurgulamalısınız.
- İşe başladıktan sonra belli aralıklar ile desteğe ihtiyacı olup olmadığını sormalı ve yöneticisinden de geri bildirim almalısınız.
- Yeni çalışanınıza işe alışma sürecinde destek olacak bir ”buddy” atamalısınız. Şirketinizi ve kültürünüzü iyi tanıyan pozitif ve yardımsever kişiler arasında seçmeniz çok daha iyi olacaktır.
Tüm bu çalışmaları mümkün olduğu kadar etkin yönettiğiniz halde bir sorun var ise o zaman yanlış bir seçim yapmış olma ihtimaliniz yüksek. Yanlış seçim her zaman kişinin becerilerinin yetersiz olması demek değildir. Başka bir kurumda veya başka bir pozisyonda çok daha başarılı olabilecek bir kişi sizin şirketinize ve pozisyonunuza uygun olmayabilir. Bu durumda belki de işe alım sürecinizi gözden geçirmeniz gerekebilir.
Çalışan işe başladıktan sonra deneme süresi dolmadan devam edip etmeyeceğinize karar vermeli ayrıca 6. ay sonunda tekrar durumu kontrol ederek mutlaka her şeyin yolunda gidip gittiğinden emin olmalısınız. 2. ve 6. Ayları aşmanız şirketinizin hukuken ihbar süresi, personelin işe iade davası hakkının doğması gibi farklı durumlar oluşmasına sebep olabilir.
Sinem Işık