LinkedIN araştırma sonuçlarına göre, adayların %75’i iş ilanınıza başvurmadan önce şirketinizin sosyal medya hesaplarını ve web sitelerini inceliyor. Gördükleri şeyler ilgilerini çekmiyor veya olumlu bir izlenim bırakmıyorsa %69’ u işsiz olsa dahi başvuru yapmıyor. Türkiye için bu oranın bu kadar yüksek olduğunu düşünmemekle birlikte şirketinizin dijital ayak izleri ve sosyal medyada ki duruşunun önemini yok sayamayız. Genç yeteneklerin sosyal medyada geçirdikleri zaman düşünülürse yetenekli çalışanları işletmenize çekmek için sosyal medya görünürlüğü ve işveren marka imajı oldukça önemli hale geliyor.
Ayrıca yine LinkedIn’ in yaptığı bir araştırmaya göre açık pozisyonlarınızdan haberdar olmak için iş arayan kişilerin % 49’ u sizi sosyal medya hesaplarınızdan takibe alıyor.
Kariyer portallarının dışında nitelikli adaylara daha hızlı ulaşabilmek ve işe alım sürecini verimli yönetebilmek için sosyal medyadaki işveren markanızı nasıl konumlandırdığınız önemli.
Bu konumlandırma için birkaç öneride bulunmak istiyorum.
Hedef kitlenizi tanıyın ve değer önermelerinizi belirleyin
Hedef kitlenizin hangi ağlarda daha çok zaman geçirdiğini tespit edin. İşveren markanızın nasıl bir algı oluşturması gerektiğini tespit edip tanımlayın. Tüm içeriklerinizi ve iletişim şeklinizi bu değerlerle örtüşecek şekilde oluşturun.
Sosyal medya hesaplarınızda hazır görseller kullanmak yerine kendinizin veya çalışanlarınızın sesini duyurmalısınız. Bir çalışanınızın şirketinizde çalışması ile ilgili duyguları veya işe alım sürecini deneyimlemiş adayların görüşü de olabilir, işe alım uzmanınızın bilgilendirme videoları da… Tutarlı, samimi ve sıcak bir iletişim yöntemi benimsemek oldukça değerli.
Çalışma ortamınız, ekiplerinizin üzerinde çalıştığı projeler, aldıkları ödüller, tebrikler, şirket içinde yapılan etkinlikler, çalışanlarınıza sunduğunuz imkanlar içerik üretmek için size bolca malzeme demek. Çalışan adaylarına şirketinizde çalışmanın onlara nasıl değerler katacağını her fırsatta gösterin.
İçeriklerinize yapılan yorumlara ve aldığınız mesajlara kayıtsız kalmayın. Cevaplarınızı kişiselleştirin ve otomatik yanıtlardan uzak durun. Sohbet ortamı yaratmaya yönelik içerikler oluşturun ve sorular sorun. Beklentilerini anlamaya çalışın. Yanıtlarınızı geciktirmeden verin.
Günümüz adayları dijital dünyada saatlerini harcıyor. Artık klasik yöntemler ile işe alım yapmak geçerliliğini yitirdi. Şirket olarak sosyal medyada var olmak artık bir gereklilik haline geldi. Nitelikli çalışanlara ulaşmak için onların ayak izlerini takip edin.
Sevgilerimle
Sinem Işık