Geribildirim motivasyon için kullanılabilecek en iyi yollardan biridir. Çalışana, yöneticisinin onunla ilgilendiğini, ona önem ve özen gösterdiğini gösterir. Bu da kişisel gelişim ve yükselmeyi sağlar. Geribildirim, karşılıklı iletişimin ayrılmaz bir parçasıdır. Geribildirim, bir performans ya da davranış hakkında, o performansı ya da davranışı onaylayıp gelişmesini sağlayacak bir harekete öncülük edecek bilgidir. Geribildirim verimli, etkili ve yapıcı olmalıdır. Geribildirim, kişinin kişisel performansı ve geliştirdiği performans arasındaki boşluğu Yönetici/Liderin bakış açısı tarafından neye benzediğinin söylenmesidir.
Geribildirim sunarken şu üç konuya (EEİ) değinilmelidir:
EYLEMLER: Gözden geçirilen konuda koçluk yapılan kişinin iyi ya da zayıf olduğu yönler,
ETKİ: Bu eylemlerin yarattığı etki,
İSTENEN SONUÇ: Geribildirim verilen kişinin bu konularda daha etkili olabilmesinin yolları
Bir yöneticinin, en iyi geri bildirimi verebilmesi için yapması gerekenler:
Çalışanın yaptığı işi anlamaya çalışarak, yöneltilen sorularla daha detaylı geri bildirim sağlanır. Böylelikle hem çalışana farkındalık yaratılır, hem de çalışanın yaptığı işi sorgulamasına neden olunur. Bu da kendi performansını takdir etmesini sağlayarak kişide sorumluluk duygusunu ortaya çıkarır. Bu iki faktör, sorumluluk ve farkındalık birleşince öğrenme başlar. Yönetici, elemana sadece kendi düşüncesini söylerse onu takdir etmediğini düşünen çalışan, işi sahiplenmeyecektir. Yönetici yargılayıcı tavırdan çok bilgi verici olmalıdır. Böylece çalışan kendini savunma konumuna geçmez. Eğer kendini savunma konumunda hissederse farklı özürlerle gerçekleri çarpıtabilir. Bu da çalışanın performansında herhangi bir gelişim sağlamaz. Yaşadıklarımızdan ve diğerlerinden alınan geri bildirimler, öğrenmeye ve performans gelişimine yol açar. Yapılan geri bildirim süreç ve sonuçları kapsamalıdır.
Geribildirim Verimli, Etkili ve Yapıcı olmalıdır,
Verimli Geribildirim
Genellikle geribildirim süreci çalışanlara belli bir süre içinde önemli bilgi sağlar.
Geribildirim şuralarda kullanılır:
Etkili Geribildirim
Geribildirim, yöneticinin çalışana verebileceği en güzel armağandır. Etkili geribildirim, karşı tarafın tepkisini anlamak ve bununla baş etmek ile tanımlanır.
Etkin geribildirim için:
Yapıcı Geribildirim
Geribildirim insanların davranışlarını düzeltmelerini sağlar. Kendi problemlerine çözüm bulmak için kişiliklerini ortaya koyar. Ben kimim ve “başka insanlar benden ne istiyor” u ortaya çıkarır. Yıkıcı geribildirim, geribildirim alan taraf için kritiktir, suçlar ve engeller. Geribildirim vermek insanların davranışlarının değişmesine yardım etmektedir.
Yapıcı geribildirim:
Yazar
Yazar: Sema Öztürk Sümer - Kariyer/Performans ve Yönetici Koçu - Eğitmen